Reportages

Geocaching in de Hobokense Polder

Thierry Hoornaert, 20/11/2011

Om haar leden kennis te laten maken met deze moderne manier van natuurbeleving nodigde Natuurpunt Hobokense Polder vzw geïnteresseerden uit samen met hen op tocht te gaan. Voor enkele draagbare GPS-toestellen werd gezorgd.

Na een kleine inleiding in GPS-gebruik en geocaching trokken we de natuur in. Twee groepen werden gevormd: onze groep werd begeleid door de ervaren geocacher Bert Vanneuville (Masalo), terwijl de andere groep kon rekenen op terreindeskundige Luk Smets.

Wat is geocaching? Geocaching is een schattenjacht die wereldwijd wordt gespeeld met GPS-apparaten. Iemand verstopt ergens een waterdichte doos, met daarin een logboek en een aantal voorwerpen. Met een hand-GPS bepaalt hij de precieze coördinaten van de schuilplaats. Vervolgens publiceert hij die op het internet: www.geocaching.com.
Anderen lezen die coördinaten op de Geocache-website en kunnen dan op zoek gaan naar de “cache” (schat). Vinden ze hem, dan schrijven ze hun bevindingen neer in het logboek en mogen ze uit de doos een voorwerp nemen, maar ze moeten er ook weer één bijplaatsen. De inhoud van de schat verandert dus voortdurend. Op de site kan je je vondst loggen. Op de Nederlandstalige site www.geocaching.be lees je hoe je eraan begint.

Het plezierige aan geocaching is dat het u laat kennismaken met mooie plaatsen: natuurgebieden, bezienswaardigheden, enz., die u anders misschien nooit zou ontdekken.

Wij werden getracteerd op een multicache: via verschillende tussenpunten (waypoints) en vragen moesten we de coördinaten vinden die tot de uiteindelijke cache leiden. Het toeval wilt dat de Galloway kudde in grote getale op de plaats van de schat aanwezig was. Deze ervaring bleek voor velen zo boeiend dat er nadien spontaan een groepje vormde om in “De Schorre” samen met www.geocaching.be voorzitter Dirk Daems (Sax) hierover na te praten.

Laat een reactie achter

Door Bert Vanneuville op 23-11-2011 20:23:52

Fijne reportage Thierry. Geeft zeer beknopt toch de essentie van het geocachen weer.
Hopelijk zijn er hierdoor weer enkele mensen gebeten door deze fijne hobby en kan het andere natuurpunt afdelingen stimuleren in een positieve houding tegenover geocaching.

Bedankt en tot ziens,
MaSaLo,
Bert.

Persoonlijke informatie